Onderwijsaanbod
Het Farelcollege is een brede school. Dat betekent dat we bijna alle niveaus in huis hebben, van een goede vmbo tot tweetalig vwo. Welk schooladvies je ook hebt: grote kans dat je hier op je plek zit.
Dakpanklassen
In de eerste kom je in een ‘dakpanklas’: dat zijn altijd twee niveaus samen. Zo kun je in het brugklasjaar goed ontdekken welk niveau het beste bij je past. Op onze school kun je makkelijk opstromen of juist een stapje terugdoen. Aan het begin van het tweede jaar zit je daardoor waarschijnlijk in de klas waar je helemaal past. Deze zes brugklassen zijn er:
- vmbo basis - vmbo kader
- vmbo kader - mavo
- mavo - havo
- havo - vwo
- havo - vwo tweetalig
- vwo
Vmbo
Op het vmbo mag je met je hoofd én je handen aan de slag. We hebben veel aandacht voor het werk dat je later wilt gaan doen. Huiswerk maak je vooral op school, zodat je thuis tijd hebt voor leukere dingen. We beginnen elke dag met de dagstart.
Hulp bij profielkeuze
Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Om die vragen draait het tijdens de LOB-uren. LOB staat voor loopbaanoriëntatie: het werk dat je later wilt doen. Je krijgt les in Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen en Dienstverlening & Producten. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld gaat koken, feestjes organiseert en filmpjes maakt. Hierdoor kun je alvast kennismaken met de profielen in de bovenbouw en ontdekken wat je echt leuk vindt. Aan het einde van het tweede jaar kies je een profiel.
Maatwerkuren
Tijdens maatwerkuren leer je hoe je moet leren (studievaardigheden) en besteden we aandacht aan omgaan met anderen (sociale vaardigheden). Ook is er een maatwerkuur leesvaardigheid. We lezen met elkaar een aantal mooie jeugdboeken en daar krijg je opdrachten bij. Ook kun je in de maatwerkuren huiswerk maken.
Leerwegondersteuning (lwoo)
Als je wat extra uitleg en aandacht nodig hebt, is er leerwegondersteuning. Doe je vmbo-basis met lwoo? Dan zit je in een kleinere klas met maximaal zestien leerlingen. Er is dan meer aandacht voor jou. Doe je vmbo-kader met lwoo? Dan zit je in een basis-kaderklas of kader-mavoklas, maar krijg je zelf wat meer ondersteuning.
Mavo
Het Farelcollege heeft een uitstekende mavo. Je wordt goed voorbereid op je toekomst en naast algemene vakken is er ruimte voor sport en cultuur. Heb jij mavo-advies? Dan zit je hier vast en zeker op je plek.
Tijd voor talent
Op de mavo word je goed begeleid. Je voert samen met je ouders en je mentor groeigesprekken. Hierin leer je jouw sterke en minder sterke eigenschappen herkennen en maak je afspraken om jezelf verder te ontwikkelen.
Bij de maatwerkuren Nederlands, Engels en wiskunde kun je extra ondersteuning of juist verdieping krijgen. In een speciaal ingericht lokaal kun je iedere dag je huiswerk maken, samen werken aan opdrachten of de ondersteuning krijgen die je nodig hebt.
Tijdens talenturen kun je jouw talent ontwikkelen onder begeleiding van een sport- of kunstdocent.
Theorie én praktijk
De mavo wordt ook wel vmbo theoretische leerweg (vmbo tl) genoemd, maar behalve voor theorie is er binnen de mavo ook veel aandacht voor de praktijk. Zo ga je stagelopen in klas 3 en leren we je vaardigheden die heel goed in de praktijk van pas komen, zoals zelf een stageplek zoeken. In klas drie kies je een profiel: economie, zorg en welzijn of techniek. Daarnaast volg je een extra examenvak. Daarmee kun je, als je wilt, naar de havo nadat je je mavodiploma hebt gehaald.
Lyceum
Het lyceum bestaat uit de havo en het vwo. We beloven je goed onderwijs en veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. We begeleiden je terwijl jij in the lead bent. Enne… heb je al eens aan tweetalig onderwijs (tto) gedacht?
Jij bent aan zet
Op het lyceum heb je zelf de touwtjes in handen. We laten je zelf nadenken over wat jij graag wilt leren en wat je doelen zijn. Dat doen we met groeigesprekken, drie per jaar. Tijdens die gesprekken, met je mentor en een ouder of verzorger, geef je aan hoe jij – het woord zegt het al - wilt groeien. Wij doen ons uiterste best om je daarbij te helpen.
Ook geven we je de tools die je nodig hebt om het beste uit je schooltijd te halen. Hoe moet je plannen? Hoe kun je het beste leren? Tijdens maatwerkuren mag je zelf kiezen waaraan je je tijd besteedt. Heb je extra uitleg nodig of wil je juist wat meer uitdaging voor een bepaald vak? Jij hebt het voor het zeggen.
Extra uitdaging
Heb je een havo-vwo advies, dan wil je misschien extra uitdaging hebben. Ben je nieuwsgierig? Kies dan tijdens maatwerkuren voor onze wetenschap/science leerlijn rondom onderzoeksvaardigheden en robotica. Voor als je het leuk vindt om moeilijke vraagstukken te onderzoeken. Ben je juist sportief, daag jezelf dan uit in de sportklas en verbeter je techniek en uithoudingsvermogen. Of wil je verder kijken dan Nederland? Kies dan voor de tto-opleiding met elk jaar een reis naar het buitenland en ontwikkel je tot wereldburger. Tweetalig onderwijs is er zowel op de havo als op het vwo.
Ontdek je talent
Welk talent wil jij ontwikkelen? Misschien schuilt er wel een profvoetballer in jou, of een filmmaker. Op Portus Farelcollege hebben we naast de reguliere vakken talenturen. Tijdens de eerste weken op school maak je kennis met de voetbalklas, de sportklas, het atelier (ontwerpen, kunst en film) en de studio (muziek, mixen en opnemen). Na die weken kies je een talentklas waar je de rest van het jaar mee bezig blijft. Met elkaar werk je toe naar een eindproduct: dat kan een toernooi zijn, een voorstelling of een film. Tof!